OKAZJA - Miód Manuka MGO 550+ (250 g) Manuka Health, Miód Manuka MGO 550 250G MANUKA HEALTH




Miód Manuka o zawartości metyloglyoxalu min. 550mg/kg (wyjątkowo wysoka)

Waga: 250g.

Producent: Manuka Health, Nowa Zelandia.

Skład: 100% miód naturalny z krzewu manuka.

Krzew manuka rośnie w Nowej Zelandii. Miód z tego krzewu intensywny składnik - methylglyoxal, który jest odpowiedzialny za antybakteryjne atrybuty miodu.

Spożywanie Miodu Manuka MGO® 550+ : Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych znamionuje najczęściej rdzenne pochodzenie. Powstają one tylko w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. Przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. Zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji towarów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. Miody Manuka to miody jednorodne, które zostały stworzone tylko na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wyprodukowane w stanowczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się w dodatku takimi cechami jak: optymalny zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; występowaniuą pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka i składników, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO®?

MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji cenionej przez naukowców za standardowy komponent miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte poprzez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.

marka Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO®, a także wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO® (od 2007r.) i wywarła pokaźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO® 550+
Miód gromadzi methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w obfitych ilościach jedynie w niektórych miodach Manuka).

składniki: miód z krzewu Manuka 100%

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.

Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Spożywanie Miodu Manuka MGO® 550+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Naukowo potwierdzone ilości MGO


przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z użyciem testów, które dawały wyniki o pokaźnych odchyleniach, a prawdziwe źródło nad wyrazści miodu Manuka pozostawało nieznane poprzez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. Grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym teraz możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za szczególnieść miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal." - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)

Te same badania naukowe wykazały, iż Miód Manuka MGO® jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak wielkie stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi przeciętnie 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO® 100+).











Podobne produkty